Kérdése van? Hívjon minket! +36703773122

Blog

Cserépkályha problémák és megoldások - gyakori hibák és megelőzésük

Cserépkályha problémák és megoldások - gyakori hibák és megelőzésük

A cserépkályha egy népszerű fűtési megoldás, amely nemcsak hangulatos, de energiahatékony is. Azonban, mint minden fűtési rendszer, a cserépkályha esetében előfordulhatnak különféle problémák, amelyek befolyásolhatják a kályha működését és hatékonyságát. Ebben a cikkben áttekintjük a leggyakoribb cserépkályha problémákat - mint például a huzatproblémák és a kátrányosodás -, valamint ezek megelőzésének módjait.

A képen látható kályha Tömösváry Norbert kályhás mester munkája.

1. Huzatproblémák

 probléma: a huzatproblémák a cserépkályhák esetében gyakran előfordulnak, és több tényező is okozhatja őket. Gyenge vagy fordított huzat esetén a füst nem tud megfelelően távozni a kéményen keresztül, ami visszaáramolhat a lakótérbe, ezzel kellemetlen szagot és emelett egészségkárosító hatást okozva.

Oka lehet:

  • Elégtelen kéményméret vagy magasság: a túl rövid vagy túl széles kémény nem képes megfelelő húzóerőt biztosítani.
  • Légáramlási zavarok a helyiségben: a nyitott ablakok, ajtók, vagy akár a ventilátorok is befolyásolhatják a huzatot.
  • Kémény elzáródása: a korom vagy egyéb szennyeződések felhalmozódása a kéményben csökkentheti a huzatot.

Megoldás:

  • Kéménytisztítás: rendszeres kéményseprés és ellenőrzés segít megelőzni a huzatproblémákat. A korom és egyéb akadályok eltávolítása növeli a kémény hatékonyságát.
  • Kémény magasságának növelése: ha a kémény túl rövid, annak meghosszabbítása javíthatja a huzatot.
  • Légellátás biztosítása: biztosítsuk, hogy a helyiség, ahol a cserépkályha található, elegendő friss levegőt kapjon. A megfelelő légbevezetés segít a huzat kialakulásában.(Új műanyag nyílászárók beszerelésekor gyakran előforduló probléma, hogy megszűnik a korábban “jól működő” levegő ellátás.)

2. Kátrányosodás

A probléma: a kátrányosodás akkor alakul ki, amikor a füstgázok nem égnek el teljesen, és a keletkező kátrány lerakódik a kémény falán vagy a cserépkályha belső felületein. Ez nemcsak tűzveszélyt jelent, hanem csökkenti a kályha hatékonyságát is.

Oka lehet:

  • Nedves tűzifa használata: a nedves fa alacsonyabb égési hőmérsékletet eredményez, ami elősegíti a kátrány képződését.
  • Nem megfelelő égés: ha a kályha nem kap elegendő oxigént, az égés nem lesz tökéletes, és több kátrány képződik.
  • Túl alacsony égési hőmérséklet: ha a kályha túl alacsony hőmérsékleten üzemel, a füstgázok nem égnek el teljesen.

Megoldás:

  • Száraz tűzifa használata: csak száraz, legalább egy-két évig szárított tűzifát használjunk, hogy elkerüljük a kátrányosodást.
  • Megfelelő égési hőmérséklet fenntartása: győződjünk meg róla, hogy a kályha égési hőmérséklete elegendő magas ahhoz, hogy a füstgázok teljesen elégjenek.
  • Rendszeres tisztítás: a cserépkályha belső részeinek rendszeres tisztítása megelőzheti a kátrány lerakódását.

3. Repedések és szerkezeti károk

A probléma: a cserépkályhák idővel repedéseket és szerkezeti károkat szenvedhetnek, különösen ha nem megfelelően karbantartják őket. Ezek a károk csökkenthetik a kályha hatékonyságát és biztonságát.

Oka lehet:

  • Hőmérséklet-ingadozás: gyakori hőmérséklet-változások, különösen a gyors felmelegedés és lehűlés, repedéseket okozhatnak.
  • Nedvesség: ha a kályha szerkezete nedvességnek van kitéve, az repedéseket és egyéb károkat okozhat.
  • Elhasználódás: az idő múlásával a cserépkályha anyagai is elhasználódhatnak, ami szerkezeti károkat okozhat.

Megoldás:

  • Rendszeres ellenőrzés és karbantartás: fontos a cserépkályha rendszeres ellenőrzése és karbantartása, hogy időben felismerjük és javítsuk a kisebb repedéseket vagy károkat.
  • Megfelelő fűtési technika: kerüljük a kályha túl gyors felmelegítését, hogy minimalizáljuk a hőmérséklet-ingadozásokból eredő károkat.
  • Szárítófázis beiktatása: használjunk szárítófázist, mielőtt teljes kapacitással üzemeltetnénk a kályhát, különösen hosszabb állás után.

4. Égési levegő hiánya

A probléma: az égési levegő hiánya szintén gyakori probléma a cserépkályhák esetében. Ha nincs elegendő oxigén az égéshez, az égési folyamat nem lesz hatékony, ami fokozott füstképződést és alacsonyabb hőteljesítményt eredményez.

Oka lehet:

  • Rosszul szellőző helyiség: ha a helyiség, ahol a kályha található, nem szellőzik megfelelően, az égési levegő mennyisége csökkenhet.
  • Elzárt légbevezető nyílások: a cserépkályha légbevezető nyílásainak elzáródása is csökkentheti az égési levegő mennyiségét.

Megoldás:

  • Jó szellőzés biztosítása: gondoskodjunk arról, hogy a helyiség megfelelően szellőzik, és az égéshez elegendő friss levegő álljon rendelkezésre.
  • Nyílások tisztítása: ellenőrizzük és tisztítsuk meg a kályha légbevezető nyílásait, hogy biztosítsuk a megfelelő légáramlást.

Összefoglalás

A cserépkályhák megbízható és hatékony fűtési megoldást nyújtanak, de megfelelő karbantartás és használat nélkül könnyen szembesülhetünk különféle problémákkal, mint a huzatproblémák, kátrányosodás, repedések és az égési levegő hiánya. A fent említett megelőző intézkedések betartásával jelentősen javíthatjuk a cserépkályha teljesítményét és élettartamát, valamint biztosíthatjuk otthonunk biztonságát és komfortját.

Próbáljuk meg tehát rendszeresen ellenőrizni, karbantartani és a megfelelő anyagokat használni, hogy elkerüljük a gyakori problémákat, és élvezhessük a cserépkályha nyújtotta előnyöket.

Amennyiben cserépkályhája fizikai hibáit önmaga javítaná, van egy ajánlatunk: 

KályhaBarát javítókészlet